Kadın Futbolu Hakkında İlginç Bilgiler

Kadın futbolu günümüzde artık çok daha popüler bir hale geldi. Elbette ki seneler boyunca futbol bir erkek sporu olarak görüldü ve genel olarak erkeklerin egemenliği altındaydı. Ancak artık bu çok daha kapsamlı bir şekilde değişmeye başlandı. Bunun en iyi potansiyelini de 2019 yılında Fransa’da yapılan Dünya Kupası’nda gördük. Bu turnuvada pek çok rekor kırıldı ve ortaya gerçekten de kaliteli bir futbol gösterisi çıktı.

kadın futbolu

Sizler için kadın futbolu hakkındaki ilginç bilgileri derledik.

Kadın Futbolunun Brezilya’da Yasaklanması

1941 senesinde Brezilya’da kadınların futbol oynaması yasaklanmıştır. Bu yasak ise 1979 senesine kadar devam etmiştir. Bu dönemde Getulio Vargas hükümet 1941 senesinde çıkarmış olduğu kanun hükmünde kararname ile yasağı getirdi. Bu yasak büyük çabalar sonucunda ancak 1979 senesinde kaldırıldı.

İlk Dünya Kupası

Bilindiği üzere erkeklerin oynadığı ilk Dünya Kupası, 1930 yılında Uruguay’da düzenlenmişti. Ancak kadınların yer aldığı Dünya Kupası’nın düzenlenmesi ise maalesef bundan 61 yıl sene sonra oldu. 1991 senesinde Çin’de kadınlar yer aldığı ilk Dünya Kupası düzenlenmiştir. Günümüze kadar bu alanda ABD milli takımı 3, Almanya milli takımı 2, Japonya ve Norveç’in ise birer şampiyonluğu bulunmaktadır. 1991 senesinde turnuvada yarışan sadece 12 takım bulunuyordu. 1999 senesinde bu sayı 16’ya yükseldi. En son düzenlenen Dünya Kupası’nda ise 24 ülke yer aldı. Bazı ülkeler ise ilk defa bu turnuvaya katılma fırsatı elde ettiler.

Rekor

2019 Dünya Kupası pek çok açıdan rekorlara sahne oldu. Almanya, Arjantin’i 11-0’lık bir skor ile mağlup etti. Bu Kadınlar Dünya Kupası’nın en yüksek skorlu maçlarından biriydi. Aynı şekilde ABD, Tayland’ı grup aşamasında 13-0 yenmeyi başardı ve bu alandaki rekorun sahibi hala kendisi.

Formayı Çıkarmak

Brandi Chastain, ülkesi ABD’yi dünya şampiyonluğuna götüren penaltı atışında son golü attığında bunun heyecanıyla kendini tutamadı. Bunun sonucunda da üstündeki formayı çıkararak kendine has kutlamasını yaptı. On binlerce taraftarın ve kameraların önünde yapmış olduğu bu kutlama zaman içinde bir ikon haline geldi. Başarılı futbolcu konu hakkında anlık bir çılgınlık yaptığını ve o an aslında hiçbir şey düşünmediğini ifade etti. Kendisi için futbol hayatının en güzel anlarından biri olarak tarif ediyor.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir