Dünyanın En Büyük Stadyumları

Dünya üzerinde birbirinden ihtişamlı stadyumlar bulunuyor. Her birinin de kendilerine has özellikleri ve mimari tarzları var. Eski zamanlarda stadyumlar güvenlik standartlarından ötürü kapasiteleri azaltmak zorunda kalmıştır. Fakat futbola olan ilginin ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte stadyumlar giderek çok daha büyümeye başladı.

Çünkü futbolda amaç aslında daha fazla insanın keyfini çıkaracak bir ortam sağlamıştı. Günümüzde bunu başarmış olan pek çok stadyum bulunuyor. Sizler için dünyanın en büyük stadyumları listesini derledik.

Santiago Bernabeu Stadyumu

İspanya’nın Madrid şehrinde bulunan Santiago Bernabeu Stadyumu’nun günümüzde bilinen kapasitesi 81, 044’tür. Real Madrid’in artık bir ikon haline stadyumu ilk olarak 1947 senesinde hizmet sunulmuştur. Ancak stadyum ilk açıldığında ismi Santiago Bernabeu değildi. İlk ismi Chamartin Stadyumu’dur. Bu stadyum Real Madrid’in bir önceki stadyumunun da ismiydi.

İlk açıldığında ise Santiago Bernabeu Stadyumu 125.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Fakat sonrasında yapılan bazı düzenlemeler sonucunda günümüzdeki kapasitesi sayısını düşürülmüştür.

Stade de France (Fransa Stadyumu)

Fransa’nın Saint-Denis şehrinde bulunan Stade de France Stadyumu’nun şu anki bilinen kapasitesi 81,338 kişidir. Fransa’nın ulusal stadyumu olarak kabul edilen bu yer herhangi özel bir takımı ait değildir.

Stadyumu inşa edilme amacı 1998 Dünya Kupası’ydı. Fransa Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptığı seneydi. Burada genellikle Fransa milli takımı dostluk maçları ile birlikte pek çok spor karşılaşmasını da ev sahipliği yapmaktadır.

ANZ Stadyumu

Avustralya’nın Sidney şehrinde bulunan ANZ Stadyumu’nun günümüzde bilinen kapasitesi 83,500’tür. Stadyum 1999 senesinde kullanıma açıldı. Açılma amacı ise Olimpik müsabakalarda pek çok amaçlı kullanılmasıydı. Futbolla alakalı olarak stadyum başta Avustralya’nın milli takımı tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca Sidney FC gibi yerel takımların maçları da oynanmaktadır. 

Borg El Arab Stadyumu

Mısır’ın İskenderiye şehrinde bulunan Borg El Arab Stadyumu’nun günümüzdeki kapasitesi 86.000 kişidir. Bu stadyum aynı zamanda Afrika kıtasında yer alan en büyük stadyumlardan biridir.

Mısır 2010 senesinde Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için bulunduğu girişim olumsuz sonuçlanmıştı. O sene Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan ülke ise Güney Afrika’ydı. Bu teklifin bir parçası olarak Borg El Arab Stadyumu inşa edilmişti.

Aztek Stadyumu

Meksika’nın Mexico City şehrinde bulunan Azteca Stadyumu’nun günümüzde bilinen kapasitesi 87.000’dir. Bu stadyumun en dikkat çeken özellikleri arasında iki Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmış nadir stadyumlardan biri olmasıdır.

Stadyum Meksika milli takımı ile birlikte Club America’nın maçlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Bukit Jalil Ulusal Stadyumu

Malezya’nın Kuala Lumpur şehrinde bulunan Bukit Jalil Ulusal Stadyumu’nun şu anda bilinen kapasitesi 87,411 kişiliktir. Stadyum Malezya’nın milli takımının maçlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Stadyumu inşa edilme amacı ise 1998 senesinde düzenlenecek olan İngiliz Milletler Birliği Oyunları’ydı. Bunun dışında 2007 senesinde Asya Kupası’na ev sahipliği yapmıştır.

Wembley Stadyumu

İngiltere’nin Londra şehrinde yer alan Wembley Stadyumu’nun günümüzdeki kapasitesi 90,000 kişiliktir. Dünya’nın ünlü stadyumlarından biri olarak bilinen bu stadyum Avrupa’nın en yüksek kapasiteli ikinci stadyumu olarak biliniyor. Futbol ile birlikte rugby ve atletizm müsabakalarına da ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanında bilinen bir diğer özelliği ise müzik tarihine damgasını vurmuş olan pek çok müzik ikonunun burada konser vermiş olmasıdır.

Rose Bowl Stadyumu

Amerika Birleşik Devletleri’nin Pasadena şehrinde bulunan Rose Bowl’un bilinmekte olan kapasitesi ise 90,888’dir. Stadyum genellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin milli takımının maçlarına ev sahipliği yapıyor.

FNB Stadyumu

Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde yer aln FNB Stadyumu’nun günümüzde bilinen kapasitesi ise 94,736’dır. Bu stadyum ise çoğunlukla Güney Afrika Milli Takımı’nın maçlarına ev sahipliği yapıyor.

Stadyum 2010 yılında düzenlenen Dünya Kupası ile birlikte yeniden geldi. Bu stadyum ve o Dünya Kupası ile alakalı akıllarda kalan şey vuvuzela sesleriydi. Ayrıca Güney Afrika’nın önemli liderlerinden biri olan Nelson Mandela burada unutulmaz bir konuşmaya da imza atmıştır.

Camp Nou

İspanya’nın Barselona şehrinde bulunan Camp Nou, 99,354 kişilik kapasitesi ile Dünya’nın en büyük 4. stadyumudur.  Dünya çapında da pek çok taraftarı bulunan Barcelona takımının maçlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Melbourne Kriket Stadyumu

Avustralya’nın Melbourne şehrinde yer alan Melbourne Kriket Stadyumu’nun bilinen kapasitesi 100,024’tür. Her ne kadar Avustralya’nın en bilinen stadyumlarından biri olsa da futbol bu stadyumda oynanan ana spor dalı değildir. Stadyum iki defa Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmıştır.

Rungrado 1 Mayıs Stadyumu

Kuzey Kore’nin Pyongyang şehrinde bulunan Rungrado 1 Mayıs Stadyumu’nun resmi olmayan bazı kaynaklara kapasitesi 150, 000 kişiliktir. Dünya’nın en büyük stadyumu olmasından ötürü de ülkenin en büyük gurur kaynaklarından biridir. Kuzey Kore’nin milli maçlarına ev sahipliği yapmasının yanı sıra pek çok etkinliğin de yapıldığı bir stadyumdur.

Umuyoruz ki ilerleyen dönemlerde Türkiye olarak bizler de Dünyanın en büyük stadyumları listesine girmeyi başarırız. Bu kadar çok futbol sevdalısının olduğu ülkemizde mutlaka bir gün bu listeye girmeyi başaracaktır.

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir